 Clic per ampliar El teatre es trobava, a les darreries del segle XIX i principis del XX en la que podria qualificar-se d'època d'or. Palafrugell, i en general totes les poblacions de Catalunya, veu augmentar el nombre d'aficionats al teatre que es convertia en una de les diversions primordials, Per a la joventut era un complement del ball i per a la gent gran un espectacle de societat i refinat que trencava la monotonia de la vida casolana, Palafrugell era un lloc de parada de les grans companyies dramàtiques, i d'aquí s'escampaven a Sant Feliu, Palamós, la Bisbal i, de vegades, Torroella.
El Centre Fraternal va tenir un paper important a l'hora de fomentar l'afecció per aquest art. Les millors companyies, els millors actors i els principals dramaturgs desfilaren pel seu escenari, malgrat l’esforç econòmic que això suposava.
Però a més de les grans companyies, en el Fraternal trobaren un bon acolliment les nombroses formacions d'aficionats locals que organitzaven tot sovint vetllades teatrals com l'Agrupació Dramàtica Art Futur dirigida per l'Enric Bosch, el grup Talma, l'Agrupació Recreativa, la secció artística-cultural de la Societat de Socors Mutus La Previsió Obrera, l'Agrupació de Varietat dirigida per Ricard Massoni que debutà al Fraternal el novembre de 1906 amb el drama La Mare Eterna d'Ignasi Iglesias, o bé l'Agrupació Artística Costa Brava que per la Quaresma de 1936 va representar l'obra de Juli Colom Quan jo faré trefí, de gran èxit ja que recordava l'època d'or del viure palafrugellenc.
|