Centre Fraternal de Palafrugell, entitat adherida a la Federació d'Ateneus de Catalunya

Centre Fraternal de Palafrugell, entitat adherida a la Federació d'Ateneus de Catalunya

Contacta'ns

Telèfon 972300003
Telèfon i whatsapp 683404484
Aquest correu electrònic és protegit contra spam bots, necessiteu JavaScript habilitat per veure'l
Aquest correu electrònic és protegit contra spam bots, necessiteu JavaScript habilitat per veure'l  

Cercador

Xarxes socials

Facebook CentreFraternalPalafrugell    Instagram fraternalpalafrugell    Twitter FraternalPalafr
Inici arrow Història arrow Els estatuts i l'organització
Els estatuts i l'organització del Fraternal Imprimir Correu

Els Estatuts del Centre Fraternal són un bon model per conèixer l'estructura d'aquest tipus de document, Fins i tot l'octubre de 1913 el president del Centre Republicà Federal de Palamós envià una carta al Fraternal demanant un exemplar dels seus Estatuts, Però no cal mitificar-los ja que en realitat es tractava del típic reglament de societat d'esbarjo com tantes n'hi havia a la Catalunya d'abans de la Guerra Civil.

Els Estatuts van rebre, com la major part dels casinos, diverses transformacions al llarg dels anys –1904, 1916...- transformacions més de forma que de fons. El 19 de novembre de 1934 era aprovada la nova reglamentació del centre, que conservava pràcticament totes les finalitats per a les quals havia estat creat. A més, l'íntegra conservació d'aquest document el fa prou representatiu i vàlid per a l'estudi.

El primer capítol dels esmentats Estatuts fa referència al nom, domicili, caràcter i objecte de la societat: l'esbarjo, la voluntat d'impulsar la cultura i l'educació; la prohibició de fer actes públics de significació política o religiosa –malgrat que sí era lícita la xerrada o discussió de qualsevol doctrina o ideologia -; la possibilitat de crear seccions d'art, esportives, excursionistes... i el caràcter obert i interclassista són els trets més significatius.

 
 
Joomla Templates by Joomlashack